Polityka Prywatności

Nasza obietnica w zakresie prywatności

Dzień dobry! 

Nic nie liczy się dla nas bardziej niż Twoje zaufanie, w związku z tym wraz z wejściem w życie w dniu 25 maja 2018 r. ogólnego rozporządzenia o ochronie danych, zwanym RODO, przesyłamy podstawowe informacje na temat rozporządzenia oraz informację o administratorze Twoich danych by wyraźnie wskazać, jakie dane zbieramy od Ciebie, w jaki sposób je wykorzystujemy i jakie są Twoje prawa w zakresie kontroli tych informacji. 

Chociaż sposób, w jaki wykorzystujemy Twoje informacje, nie ulega zmianie, zdecydowaliśmy się zmienić treść naszej Polityki prywatności, aby lepiej wyjaśnić dostępne opcje i zakres posiadanej przez Ciebie kontroli. 

 

Co to jest RODO?

To unijne rozporządzenie, które stosujemy od 25 maja 2018 roku. Ten dokument ma uregulować postępowanie z danymi osobowymi w całej Europie. Chodzi w nim m.in. o to, by chronić dotyczące Ciebie informacje. Nie ma on na celu całkowitego zablokowania przekazywania danych osobowych – potrzebujemy ich, aby zrealizować Twoje zamówienie lub przesłać Ci naszą ofertę nowości lub zniżek. RODO pozwala Ci mieć większą kontrolę nad tym, kto i w jaki sposób przetwarza Twoje dane osobowe. 

 

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

Administratorem Twoich danych jest Colorshake Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą przy ul. Batalionów Chłopskich 50, 25-671 Kielce, NIP 9591959933 (dalej: „Colorshake” lub „my”).  Wyznaczyliśmy także Inspektora Ochrony Danych nadzorującego prawidłowość przetwarzania danych osobowych, z którym można skontaktować się za pośrednictwem adresu e-mail: iod@colorshakestore.com. Jesteśmy także dostępni pod numerem telefonu 731 313 318 oraz listownie pod adresem podanym powyżej. 

 

Jakie dane osobowe przetwarzamy i w jaki sposób?

Dane osobowe to wszystkie informacje, które pozwalają na Twoje zidentyfikowanie. W naszym przypadku prosimy Cię czasem o podanie pewnych informacji podczas dokonywania zakupów, kontaktu z działem obsługi klienta Colorshake, gdy prosimy o przesyłanie korespondencji, w związku z udziałem w imprezach lub konkursach Colorshake lub w trakcie korzystania z witryny www.colorshakestore.com. Są to dane kontaktowe, w tym imię i nazwisko, adres poczty elektronicznej, numer telefonu, adres dostawy i adres fakturowania, historia zakupów, informacje dotyczące płatności lub karty kredytowej,  informacje nt. cech fizycznych (np. rozmiar ubrania), preferencje osobiste, w tym tzw. lista życzeń, jak również preferencje marketingowe i w zakresie plików typu cookie.

 

Dlaczego Colorshake przetwarza Twoje dane?

Przede wszystkim podstawą do przetwarzania jest fakt, że potrzebujemy Twoich danych by zrealizować umowę sprzedaży – dostarczyć Ci towary, które zostały zamówione. Ich podanie jest dobrowolne, ale niezbędne do zawarcia umowy. Robimy to także, by informować Cię o najnowszych ofertach czy promocjach, realizując tym samym tzw. cel marketingowy, na podstawie udzielonej nam zgody. Podanie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne. Wraz z zawarciem umowy powstaje kilka innych obowiązków – księgowych, logistycznych, podatkowych. W tych celach również przetwarzamy Twoje dane, powierzając je innym podmiotom, tzw. podmiotom przetwarzającym - jest to: magazyn, przygotowujący Twoje zamówienie, firma kurierska dostarczająca paczkę, księgowość wystawiająca fakturę, hostingodawca przechowujący dane zakupu na serwerze, i tym podobne. Usługodawcy Ci również gwarantują przetwarzanie zgodne ze standardami wprowadzonymi przez RODO.

 

Okres przechowywania danych 

Colorshake będzie przetwarzać Twoje dane osobowe przez okres trwania umowy, a następnie tak długo jak wynika to z przepisów prawa lub naszego prawnie usprawiedliwionego interesu. Szczegółowe okresy przechowywania przewidziane są w przepisach podatkowych, prawa cywilnego, przepisach o rachunkowości. 

 

Jakie prawa wprowadza dla Ciebie RODO?

Przede wszystkim przysługuje Ci prawo do :

  1. uzyskania informacji, czy przetwarzamy Twoje dane,
  2. dostępu do swoich danych osobowych, np. możesz poprosić o ich kopię, a także uzyskać informację na temat szczegółowego sposobu i celu ich przetwarzania a także źródle ich pochodzenia.
  3. żądania sprostowania lub poprawienia danych, jeśli są nieprawidłowe 
  4. żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych, jednak nie zawsze. Jeżeli przetwarzamy Twoje dane w celu zawarcia i wykonania umowy lub przetwarzamy je zgodnie z przepisami prawa, to Twoja prośba może okazać się nieskuteczna. Jeśli przetwarzamy Twoje dane osobowe na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Colorshake - przysługuje Ci prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych. W szczególności przysługuje Ci prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych na potrzeby marketingu bezpośredniego oraz profilowania. 
  5. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest zgoda, masz prawo wycofania zgody. 
  6. W celu skorzystania z powyższych praw należy skontaktować się z nami lub z wyznaczonym Inspektorem Ochrony Danych, korzystając ze wskazanych wyżej danych kontaktowych. 

Zawsze też przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych – jeżeli uważasz, że Twoje prawa są łamane.

Mamy nadzieję, że jasno przedstawiliśmy wszystkie mogące Cię zainteresować kwestie. Zalecamy jednak przeczytanie naszej polityki prywatności w całości. Jeśli masz do niej jakiekolwiek uwagi, lub pytania co do sposobu, w jaki wykorzystujemy dotyczące Ciebie informacje, skontaktuj się z nami. Z chęcią pomożemy! 

 

 

POLITYKA COOKIES
  1. Sklep nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  1. Pliki cookies (tak zwane „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Sklepu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Sklepu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  1. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Sklepu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Sklepu.
  1. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  1. W ramach Sklepu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  1. W ramach Sklepu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  1. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Sklepu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Sklepu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  1. Operator Sklepu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Sklepu.
  1. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Sklepu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Sklepu reklamodawców oraz partnerów.
  1. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem www.wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.