Masz już dosyć jedzenia wiecznie tych samych pozycji z pobliskich restauracji? Chcesz zaoszczędzić pieniądze, ale codzienne lunche na mieście znacząco nadwyrężają Twój budżet? Zastanawiasz się czasem, z jakich składników powstał Twój obiad, który w ciągu zaledwie 20 minut przyjechał do Ciebie na skuterze? Nie chcesz generować dodatkowych odpadów zamawiając na wynos posiłek tonący w plastiku?
To świetnie! Przedstawiamy Ci 5 przykładowych propozycji na szybki, pyszny i zdrowy posiłek. Posiłek przygotuj wcześniej, włóż w pojemnik do żywności i ciesz się domowym jedzonkiem następnego dnia! Pamiętaj - przygotuj taką porcję, jaką będziesz w stanie zjeść. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- oliwa z oliwek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół ostrej papryczki
- natka pietruszki
- kasza gryczana
- grzyby (mogą być suszone, wybierz ulubione)
- 2 pomidory
- pomidory suszone
- parmezan (opcjonalnie)
- ogórki kiszone (opcjonalnie)
- ulubione przyprawy
Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, podsmaż cebulę, czosnek i pół ostrej papryczki, po czym dodaj kaszę. Przez minutę pozostaw kaszę na ogniu, następnie dolej do niej szklankę wody (ewentualnie bulionu). Kasza powinna dochodzić do siebie ok. 15 minut, w razie potrzeby dolewaj do niej wody. Dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki, kilka suszonych pomidorów i umyte grzyby. Całość niech smaży się przez kilka minut (w zależności od rodzaju grzybów), na dużym ogniu. Posyp danie drobno pokrojoną pietruszką i świeżo startym parmezanem. Z kaszotto doskonale komponuje się ogórek kiszony!
SKŁADNIKI:
- świeży szpinak
- 2 gotowane buraki
- ser pleśniowy
- 2 gruszki
- orzechy włoskie
- pomidorki koktajlowe
- awokado
- oliwa z oliwek
- limonka
- miód
- musztarda
- ulubione przyprawy
Szpinak dokładnie umyj, wsyp go do miski. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki buraki, pokruszone kawałki sera pleśniowego, pokrojone gruszki i pomidorki koktajlowe. Awokado skrop limonką, pokrój je i dodaj do całości. Wsyp przepłukaną ciecierzycę (może być z puszki). Sałatkę posyp orzechami włoskimi, skrop oliwą. Przygotuj sos - do 2 łyżek miodu dodaj łyżeczkę musztardy, łyżkę oliwy, sok z limonki, sól i pieprz. Całość polej dressingiem. I... gotowe! To danie nie pochłonie więcej niż 15 minut Twojego czasu. ;)
SKŁADNIKI:
- makaron (może być z czarnej fasoli/ciecierzycy lub klasyczny)
- rukola
- ziarna słonecznika
- oliwa z oliwek
- czosnek
- cytryna
- parmezan
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
- sól
- pieprz
- limonka
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka garści rukoli, 100 gramów ziaren słonecznika, oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, bazylię, sól, pieprz i parmezan - wszystko to zmiksuj. Pesto wymieszaj z makaronem, skrop sokiem z limonki, posyp pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Gotowe!
SKŁADNIKI:
- pomidory z puszki
- cebula
- czosnek
- papryka czerwona, zielona i żółta
- cukinia
- ciecierzyca
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- wędzona papryka
- natka pietruszki do przyozdobienia potrawy
To danie jest tak proste i pyszne, że aż szkoda go nie przygotować!
Do zeszklonej na patelni cebulki dodaj pokrojony drobno czosnek, kawałki papryki, plasterki cukinii i ciecierzycę z puszki. Podsmaż wszystko przez 2 minuty, następnie zalej warzywa pomidorami z puszki i poczekaj, aż odparuje z nich woda. Danie przypraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką (daje niesamowity smak, koniecznie wypróbuj!). Pokrojoną natką pietruszki posyp gotową potrawę.
Nic trudnego, prawda?
SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe banany
- mąka kukurydziana
- mleko owsiane
- masło orzechowe
- olej kokosowy
- mus kokosowy
- tahini
- syrop daktylowy
- migdały i ulubione owoce (do posypania)
Rozgnieć widelcem banany. Dodaj do nich odrobinę mleka roślinnego, 2 łyżki masła orzechowego, pół szklanki mąki kukurydzianej. Całość wymieszaj. Na rozgrzany olej kokosowy wlej odrobinę masy. Gdy ciasto się zetnie, obróć placek na drugą stronę. Na gotowy placek połóż łyżkę musu kokosowego (pięknie się rozpłynie pod wpływem wysokiej temperatury), polej go tahini i syropem daktylowym. Ozdób placuszek ulubionymi owocami. Pyszności!
Agnieszka on